fredag 1. august 2014

Døgn 3 - vi komer til hektene igjen. Aktiv AIS skulle vært påbudt

01.07.2014 kl 1100 lokal  UTC 0100
09:07.84s
135:06.65e
 
Totalt 710 nm
Utseilt distanse 470 –gjenstår ca 240 nm
 
Siste 24 timer er ikke så mye å skrive om – planen var å sove mest mulig, men fordi 8-10 båter nå seiler så tett og minst 3 av dem ikke har aktiv AIS ble det istedet en lang nattevakt med å speide etter lys og forsøke posisjonere de forskjellige båtene.
Det er utrolig synes jeg at alt fra soloseilere i små spartansk utstyrte båter til eldre store båter deltar i et Rally uten å ha skaffet seg en aktiv AIS. De er en pest og en plage for andre som må seile i nærheten av dem.   Normalt sett kan man i de fleste åpne farvann sove 15 minutter av gangen, men med disse ghostriderne begynner det å bli vanskelig. Selv sover de imidlertid utmerket – ofte 8 timer om gangen skal man tro det enkelte forteller...
Ikke meningen å sutre – vi ber om det selv – og klarer en våken nattevakt når vi må... men godt å dubbe av litt ....
 
Døgnet går fra kl 1100 – 1100 neste dag og akkurat før dette døgnet løp ut fikk vi igjen kontakt med Stormvogel – som nå bare er 14 mil foran oss. Da er treenigheten – Stormvogel – Southern Star og Oda igjen samlet og å VHF-avstand.
Forøvrig er det eget SSB nett på slike rally – ja egentlig over alt hvor langturseilere krysser store områder. Vi har savnet en slik radioinnstallasjon siden vi forlot Panama, men den er kostbar – ca 35000 NKR ferdig installert vil jeg anta når man kjøper det beste. Vi har brukt 1000 kr og har en World Tranceiver med SSB – og vi klarer nesten alltid å få med oss alt som skjer på nettet. Faktisk veldig nyttig og hyggelig dette også, selv om vi ikke kan sende.
 
Konklusjonen er – ALDRI PÅ LANGTUR UTEN AKTIV AIS.   SSB er meget nyttig hvis man skal lenger enn til Carribien, men garantert ok også der.
 

Ingen kommentarer: