søndag 2. juni 2013

Fatu Hiva - nå har vi vært der i 6 døgn snart

Dette har bare vært fantastisk – mye skjer – båter kommer og går hele tiden. For noen dager siden var bare den skandinaviske flåten med Miss My – Felice og Oda her, nå er det 11 båter – på det meste har det vært 20.  I går arrangerte en lokal familie grillparty for seilerne – ca 30 stk – på stranda. mange forskjellige fiskeslag, geitefeekjøtt og kylling, samt brødfrukt, ris og dessert av bananer. Kjempegodt – særlig geitekjøttet. Det kryr av fjellgeit her – og de jaktes på.  Vi besteg den høyeste tilgjengelige toppen her for 2 dager siden – og har fortsatt visse problemer med å komme oss ut av senga om morgenen, samt bevege oss naturlig, men det går seg til.
Medianoche som vi kjenner fra Panama tok nå inn ankeret og seiler til Hiva Oa – vi kommer etter i morgen. De hadde også problemer under veis med et forstag og en bom, vi lå 90 mil bak dem og tilbød endre kurs for å overføre diesel slik at de kunne fullføre for motor. De klarte seg likevel bra og kom hit samtidig med oss.
 
I dag skal vi forsøke å hjelpe en holladsk aleneseiler i en 34 fots båt med dynamoproblemer, men har ikke veldig håp om å få det til. Holdt på noen timer i går også. Han har seilt rundt her i 7 år – og er litt av en skrue. At båten i det hele tatt flyter er også litt av et under... Utrolig hva folk – særlig mannlige aleneseilerne beveger seg rundt i.  Et eks: Han har to vant som er røket – de er skjøtt med vaierstumper og wireklemmer. Når jeg kom ombord – var reima til vannpumpa av – det visste han ikke – og hadde han startet mottor hadde den antakelig skjært seg etter 10 minutter.
 
Liward – en amerikansk båt som vi lå sammen med på Galapagos mistet alle fire undervantene sine på overfarten da en gjennomgående bolt (i masta) som holdt alle fire røyk tvers av i de store bølgene på vei hit. De hadde råflaks og mistet ikke masta, men fikk sikret den og kjørte så sakte som mulig for motor hele stykket til Fatu Hiva. De startet 2 døgn før oss og kom hit 2-3 døgn etter oss. Jo, i Felice hjalp dem igår til å få byttet ut bolten – de hang i masta i timesvis og jobbet, før alt var klart. Gjett om de var fornøyde med hjelpen de hadde fått fra Felice.
 
Vi var "mental støtte" på sidelinjen og vil bruke det for alt det er verdt hvis vi får problemer på Hiva Oa – fordi vi ikke gikk direkte dit. Man må jo "hjelpe" folk i nød først....  Forøvrig hadde de kontakt med den franske kystvakta underveis – og var lovet hjelp hvis masta skulle komme...
Vi har brukket en spile – under en revemanøver og spjæret spileposen den sitter i. Dette fikser vi med sailtape når vi kommer til Hiva Oa. Det er bare 8 timers seiling fra her – så vi stikker i morgen tidlig.
 
Forøvrig er Håvard og Pia nå i ferd med å bestille flybilletter til Fiji og vi håper å treffe dem på Vava'u øyene å Tonga.
 
NB Carl Erik – savner emailadressen til Jahn og Merete!
 
 

Ingen kommentarer: