mandag 26. mai 2014

Vel framme i Port Vila - hovedstaden i Vanuatu.

17:44.7211s
168:18.6871e
 
Endelig en seilas vi kan skrive hjem om – supert føre mellom 6 og 7 knops fart nesten hele veien og mindre enn 1,5m bølger. Silkeføre.
Tidligere seilaser fra New Zealand har ikke vært mye å skrive hjem om – og ikke for folk med dårlige nerver. Mange båter vi har truffet har opplevd turen til tropene fra NZ dette året som i overkant det verste de har hatt. Vi glemmer fort og har ikke hatt noen skader som følge av tøffe forhold – så vi bare nyter endelig å komme tilbake til tropene – selv om vi nok har glemt at sola var så sterk og at det ble så varmt....
 
Oppholdet i Port Resolution på Tanna med den levende vulkanen Mt Azur var bare fantastisk. Snart får vi nok nett igjen og da vil vi legge ut bilder og film fra besøket på kraterkanten. Vi hadde glødene lava 100m over hodene våre på det verste, men alt landet nydelig tilbake i "kjelen" der det kokte og intet blåste forbi oss, som vi var advart mot. Vi hadde styrke 1 – 2 på en skala til 4. Ved styrke 4 evakuerer de øya – ved styrke 3 kan man gå til en parkeringsplass et stykke unna. Vi var framme ved selve krateret og fikk noen fantastiske bilder og video.  At Per dagen etter kantret i jolla og ødela fotoapperat nr 2 – er en annen ting, men bildene ble reddet. Nå satser vi på nytt kamera i Port Vila.
Vi var også på et lengre besøk i en av landsbyene på Tanna. Det var en skikkelig overgang fra NZ. Her hadde de ingen ting. Alt dreide seg om naturalhusholdning, hytter av palmeblader og bambus, kanoer av utholede trestammer – alt slik det var i store deler av Stillehavet for 100 år siden. Vi føler oss virkelig priviligerte som kan oppleve dette og nærer en dyp respekt for de som fortsatt lever slik.  Vedig spent på hva øya Efate og Port Vila kan by på – det er tross alt det samme landet, men kontrastene er meget store avhengig av hvor du beveger deg.
 
Til slutt en stor gratulasjonsklem til Ingrid på konfirmasjonsdagen!!!  (Skal sikkert hilse fra Birk)
 
 
 

Ingen kommentarer: