fredag 18. juli 2014

Vi flykter til slutt pga brann

14:39.66s
145:27.09e
 
Ankom Lizard Island kl 0900 etter fantastisk seiling – stort sett over 7 kt.
Mye trafikk i løpet av natten – litt mer slitsomt enn seiling over de store hav hvor vi ofte sover litt på vaktene. Nå var vi våkne hele tiden.
Kom i grålysningen til en nydelig ankringsplass på Lizard Island. Ca 15 båter var oppankret når vi kom – deriblant våre venner i Southern Star som vi ikke hadde sett på over en uke. Hjertelig velkomst etter at de to nyankomne fikk 3 timers søvn før pølselunch i Southern Star – alltid vellykket.
Rett etter at vi gikk til sengs – kl 0900 – banket det i skutesida, men vi gadd ikke stå opp og sjekke hva det gjaldt...
I ettertid var det kanskje dumt – da det var kombinert Marineparks rangers, Coastguard and Marine Police som ville advare oss fordi de ville sette fyr på øya rett etterpå. Da ingen svarte gav de opp å advare oss og øya ble plutselig påtent i 20 kt vind. Det blir mye røyk og aske av slikt – og Oda fikk sin del av det.
Årsaken var en syklon 4 mnd siden som hadde lagt all vegetasjon flatt og deretter hadde ikke velkomne buskvekster (Ibsens) vokst opp. Nå skulle de tas liv av slik at australsk flora igjen kunne regjere på øya. I mellomtiden frykter en del at også andre vekster og dyr, fugler får lide... Uansett det ble etterhvert umulig å ligge for anker her – og da vi heller ikke fikk lov å utforske øya, kun oppholde oss på en liten røykfri plass på stranda, bestemte vi sammen med en rekke andre båter og seile videre neste dag til neste brukbare ankringsplass som lå 40 – 50 mil unna.
 
Til sengs kl 20.00 etter et hyggelig møte på den delvis røykfrie strand sammen med 4-5 andre båter – deriblant Mediterrane som var våre naboer i Cairns.

Ingen kommentarer: