søndag 26. mai 2013

Dag 18 . 25. mai

Tid: UTC kl 2400 – Oslo kl 0200 – Lokal tid 1600
Posisjon: 09:44.7s 132:12.2w
Tilbakelagt distanse siste 24 timer: 148 nm
Avstand til Fatu Hiva ankring: 393  nm  (men det blir lengre for vi seiler mye i siksak)
Forventet ankomst: Tirsdag 28.mai
 
 
Annet:
Denne raportering som går fra kl 0000 – 2400 UTC – er i praksis for oss lokalt fra kl 1600 den ene dagen til kl 1600 neste dag.
Det har nå konstant rullet i 18 dager – og reglen om alltid en hånd på båten – holder ikke lenger. Det må to hender på båten og sjøbein i tillegg – eller en skulder mot et skott. Her om dagen sskulle Per hente poteterr i forpiggen – 3 i hver hånd – og da var det ikke noe å holde seg fast med. Det var veldig nær at hele instrumentbordet ble knust der den smekre kroppen kom flygende som et prosjektil gjennom cabinen, men heltmodig som han var ble ingen poteter skadd. Selv egg hadde overlecd den redningmanøveren, men kanskje ikke båten..
Det er litt trøst i at båtene bak oss også begynner å merkes av all rullingen, samtidig er det dobbelt trøst at vi er først i løypa og kommer fram først.
Vi gleder oss hver dag når vi leser av merkene vi har plottet inn i kartet 1000nm 500nm 400nm 300nm osv. I dag er vi altså på 300-tallet og har altså bare igjen et par ganger turretur Skagen – og det er jo ingenting lenger.
 
Leste bøker: Bjørnstad og halvbroren avslutteet – Per repeterer Terje Dahls: Det siste paradis og drømmer seg ennå lenger vest. Elisabeth koser seg med "Fatuhiva – Tilbake til naturen".
 
Seilføring: 2 rev og halv genua dag som natt – litt mer genua å dagtid
 
Været:  Blåser 24-28 kt konstant – tilstrekkelig med bølger og noen squalls hvor vi har store vindskiftinger og vind opp i 34 kt
 
Andre båter: Ja. Ser nå daglig båter – lettest å oppdage de på natta hvor vi nok holder litt skarpere utkikk _ ihvertfall av og til.
 
Middag: Bønner, boksegrønnsakssuppe, bacon og ris. Litt grønnsaker tilbake: Et halvt kålhode, en slangeagurk og sure appelsiner. Tomatene lever fortsatt – og de er gode.
Vi setter brødddeig i kjøleskap og steker opp i panne etter behov – lært av Salsa og Miss My – Det blir kjempebra. I går hadde vi også deilg nybakt eplekake til lunch og nattmat. Småmat: Toast med tapinade og mango cabanero mango aioli (kjøpt inn av Katrine i Panama) – supergodt
 
Vakter:  Elisabeth til 0200 og Per til 0800
Vi sover nå ca 30 minutter – gløtter på radarskjermen for å se etter andre båter og om vi holder kursen. I tillegg starter en AIS-alarm hvis det er båter med AIS 20 mil unna, eller en radaralarm hvis de er 4 mil unna. Vi sover relativt lett – så begynner seilene å slå – er vi våkne med en gang. Seilene har imidlertid stått som fiolinstrenger fra dag3 og til nå, men nå ventes vinden å avta – og vi har så mye vindskift (varsles også med alarm) at seilene må passes mere nå.
 
Lading
Som tidligere sagt sparer vi ikke spesielt på strøm – det gjør at vi må lade hver dag for å holde oss over 50% – vi ønsker ikke gå lavere av hensyn til batteriene. Det betyr kjøring av et bråkaete strømaggregat i 2 timer (2l bensin) og da lager vi samtidig vann hvis nødvendig.  Fordi det er mye rulling har vi passert strømaggregatet der vi forventer minst sprut over dekk – da må vi bruke en kabeltrommel for å rekke fram til strømuttaket. Den er ikke rullet ut – og idag så vi brente kontakter å trommelen – ikke helt bra – tyder på litt stor motstand i trommelen hvor det går 2000w.
(fikser dette manjana)
 
 
Mail og SMS'er: Fra medseilere 
Vi sliter litt med satelittelefonmottak og sjekker nå bare post en gang i døgnet – ca kl 1200 lokal tid n- dvs etter kl 2100 hjemme i Norge.
Man har det ikke mer moro enn det man lager selv her i blåmyra.
Per hafr tidligere køddet med posisjoner for at de som kommer bak skal tro at vi seiler mye raskere enn vi gjør og i dag lurte han de de hyggelige folka i Salsa til å tro at han skrev under pseudonymet Jo Nesbø – det siste var kanskje i overkant – så det spørs hva hevnen blir... Vitser utveksles over eteren – og nivået synker proporsjonalt med utseilt distanse (den var dyp)
 
De andre båtene i armaden får kopi av blogginnleggene våre.
 
 

Ingen kommentarer: