fredag 14. desember 2012

Dag 4 - over til Brasil - Vindror endelig i gang

11:24.68n
27:14.32w
Status UTC kl  1200 14.12.2012
Kurs 171 grader
Utseilt distanse siste 24 timene (1200-1200) – 135 nm
Gjennomsnittsfart: 5,63 knop
 
Den store vindrordagen
Det er med skam og melde at vi ikke seriøst har prøvet vindroret tidligere etter som vi har hatt det montert siden Kielkanalen. Vi har gjort to spede forsøk tidligere, men endte raskt i vindøyet i grov sjø. I dag prøvde vi det etter å ha justert den fløyen som går i vannet. Det virket omtrent på første forsøk (fikk teoreetis innføring av Raymond i Puerto Mogan) I skrivende seiler vi i 7.8 knop med 2-3m bølger på skrå bakfra og vindroret styrer perfekt. Vi har bare full fokk ute på spristake og fosser avgårde som et lokomotiv i 26 – 33 knops vind. GØY
 
Vindmølla gir ca 5 A og de tre solcellene 13A – til sammen går vi i pluss med PC og skjerm, kjøleskap og instrumenter på.
Fisket har vi også – og fortommen er nå av tykk wire. Kjøpte en rull samt klemmer til å lage løkker med i Mindelo,
Vi har sluttet telle hvor mange fisker som har gått fra oss, men vil sikkert fortelle om det når vi får en hel inn... det kunne vært ok nå som det er slutt på det ferske kjøttet – det harde brødet og vi er i boksmatens vold..
Takk til værguruene åre som sender daglige SMS –veldig nyttig. Stort sett har de bare godvær å melde, men det blir litt mer spennende når vi nærmer oss ekvator. Beregner å kryssse vest for Peters Rock ved 0.0N og 29W
Deretter rett linje til Fernando de Norohna hvor vi forhåpentlig er framme et par dager før julaften. Det er svindyrt i havna der, men med fire å dele på tar vi oss råd til den luksusen på selve julaften.  (De som vil komme på besøk, bør heller komme til Natal eller Fortaleza )
 
Roen har senket seg over skuta – noen sover andre leser, bølgene spruter litt i cockpit og det blåser 33 knop – kanskje bør vi redusere det ene seilet vi har oppe snart – farta er 7,5 knop.
I natt hadde vi motstrøm hele veien og med delvis revet fokk gikk det ikke veldig raskt, men trygt. Vi seilte i tillegg med bølgene for å få nattero – og da kom vi veldig langt vest – dette tar vi igjen nå, ved nesten å gå rett sydover...
 
Råd på veien
Fra Thore Frivind har vi fått et pålegg om å huske å fore kjølsvinet samt legge ut et stykke bacon på akterdekket når vi har rev i seilet.
Det har vi gjort Thore, men på vår egen måte. Vi har lagt grisen på akterdekk – elller det vil si hengt skinka hans med full griselabb på targabøylen – så da blir det både seranoskinke på oss og mat til reven. I tillegg henger et nett med frukt der og duver – det er ikke plass inne – så vi ser skikkelig ut som en fantebåt. At Finn Hugo in tillegg hadde med seg en alt for stor koffert med reservedeler og båtstæsj til oss – førte plutselig til at det også ble en koffert på akterdekk – nå fyllt med 50 l vannflasker. Koffert og bananer ombord betyr som kjent lykke ( i tllegg har vi paraply) – eller var det motsatt.
 
Ærbædig hilsen ODA-folket
Vi synes ikke synd på de av dere som tar rundvask før jul – Oda med mannskap blir rundvasket hver dag...
 
 
 

Ingen kommentarer: