mandag 17. desember 2012

Dag 6 og natt til dag 7 - overfart Brasil

05:16.36n
28:16.99w
kl 0600 UTC (Lokal tid kl 0400)
Fart: Ikke mye å skryte av
Strøm: Ja – rett i trynet
Retning: Mot ekvator (00N 29w)
 
 
Pent vær i dag også gitt - og varmt. Vi satte opp biminien fra morgenen og det gikk på omgang å smøre inn ryggen til Finn-Hugo med solfaktor 200. Han har ikke vært like lenge i "solstudio" som oss andre og tropesol er ikke å spøke med.
 
Etter å ha renset dekk for flygefisk som nå var blitt tørrfisk – ble det sakte med sikkert individuell frokost før vi startet på lunchen. Per skar serranoskinke – med skinka i vasken og skarp kniv i den andre.. etter full porsjon måtte han dusje – svetten renner ned i øynene og kniven blir glatt.
Det er ikke bare bare å jobbe under dekk i denne varmen.
Vi hadde lite strøm på batteriene og måtte kjøre motor noen timer for å få ladet til 85 %. Brukte bensinaggregatet i går, men det er et pes og montere det på akterdekket i mye sjø og med fare for vannsprut på elektronikken. Motor betyr også fulle watermakertanker og varmt vann – så dermed ble det dusjmuligheter for flere.
 
Noen påstod at de ble litt dårlige i magen av kjøttdeigen i går – så vi tok flyvern på den istedet for å risikere at ogå de med punktlærsmage – fikk problemer.
Erstatningen var veldig god – hermetiserte tyske pølser og potetstappe. (Fisk snakker vi ikke om lenger – vi er så langt syd – så her er det bare kokt fisk i havet – ihvertfall har ikke snella gitt lyd fra seg i hele dag).
 
 
Værguruene våre spådde roligere vind den påfølgende natt – søndag til mandag, men siden vi nå virkelig er i tropene – bare 5 grader fra ekvator – beordret skipper ennå mer rev enn de foregående netter. KL 0140 (20 minutter før vaktskifte) ble skipper vekt av Micke som hadde vakt: "Det er nått konstikt på radaren"
Etter en kort sjekk konstanterte vi 3 squalls (tropiske stormbyger) rett foran oss – det nærmeste var stort. Det beveget seg hurtig fra øst til vest – og vi hadde retning rett syd. Farten på stormbygen var 31 knop – og siden vi gikk i sterk motstrøm gjorde vi ikke mer enn 3,5 knop – og ville hatt liten mulighet til å flykte fra det hvis det hadde hatt annen retning. Men som sagt – det gikk på tvers av vår fartsretning og vi var aldri nærmere enn 6 mil.
Imponerende å se hva man kan få ut av radarbildet – at skyen på radaren i tillegg var rød inni – slik bare store skip fremstår – tyder også på at dette var et meget kaftig regnskyll. Vinden varierer hele tida fra 12 – 30 knots – mest rundt 23.
 
Finn-Hugo og Micke
 
Det lyner uavlatelig, men vi hører lite torden så det er et stykke unna.
Vår egen svenske går hele tiden rundt og smiler opp mot himmelen og har i tillegg tatt på seg sine nyvaskede t-skjorter (shortsen vil jeg ikke nevne).... Vi har ikke hatt hjerte til å fortelle han at det IKKE er blitslyset fra pressefotografene som dekker turen....
 
Det er pga tropisk tordenvær og muligheter for squalls vi har revet til minifokk og lagt PC'er satelittelefon og GPS'er i Faradays bur (les: stekovnen) i håp om at de ikke skal bli slått ut av elektromagnetisk sjokk. Minifokk betyr nok et halvt døgns forsinkelse, men vi rekker uansett Fernando de Norohna i god til før julaften, hvis vi ikke får et ufrivillig stopp på Peters Rock, dit hvor vindroret vårt nå sikkert fører oss.
 
Greit med grib-fil mandag ettermiddag Thore. Og takk til F.R.A. for bidrag og til alle dere andre som har sendt oss hyggelige meldinger... vi savner hilsen fra noen 
Lurer også veldig på hvordan dere har det i Hole kommune?
 
 
 
Tusen takk for meldinger underveis, men husk å start med ditt eget navn da vi ikke kan se hvem som sender hvis ikke epostadresse oppgis.
 
 
 

Ingen kommentarer: