torsdag 19. juli 2012

Det blåser vinter og votter

37 knop viste et kort kikk på vindmåleren nettopp (Utenfor brygga er det Beaufort 9) - det er for mye for de fleste - også for oss, med strøm i mot.

Vi ligger trygt i havn og har nettopp hatt hyggelig besøk fra Hans og Liv i superbåten Andante. De kom fra Kielkanalen tidligere i kveld og ble servert ankerdram på brygga og tyske pølser og admiralens hjemmelagede potet / selleristappe m avec - så det holdt - tror vi :-)

Hyggelig besøk - vi sees nok flere ganger under veis. De har omtrent samme ruteplaner som oss - ihvertfall til andre sider av dammen. Kanskje seiler vi sammen til Holland.

I den harde vinden fra Brunsbuttel hadde de hatt en stri tørn mot Cuxhaven - noe problemer med en hardvindsfokk, men safe landing i Cuxhaven.

Også i dag har vi handlet -vi er langt over budsjett, men så koster også "tidy" seilstøvler til to i GoreTex og personlig AIS (utstyr vi fester på vesten som kan løses ut hvis noen faller i vannet og som gir siganl på kartplotter til fartøyer i nærheten om at man trenger hjelp og hvor man nøyaktig er innenfor en radius av 5 m)

I tillegg har vi handlet en nødstige som vil henge på rekkevaieren, og lett kan kastes ut til noen som måtte ønske å komme ombord - f.eks pirater eller andre som ikke er så gode til å svømme... - gjesteflagg fram til Portugal og signalflagg - gult (når vi kommer inn i nytt land - klar for besøk av diverse myndigheter) og dykkeflagget.

1 liter rødvin i plastposer med skikkelig skrukork (unødvendig) koster ca 15 kroner - og smaker helt ok.

Når vi var i byen i dag og kom hjem - så vi en fremmed fender bundet på rekka vår - det var den elskverdige tyske ARC-naboen vår som synes vi var fendret for dårlig i stormkastene som kom. Seilmiljøet er et miljø hvor alle hjelper alle - og alle passer på alle - det har vi erfart mer enn en gang.

Vindmølla synes vi gir lite effekt sammenliknet med solcellene vi har montert. I denne vinden - i svarte natta danker den imidlertid ut solcellene. Vi har steady 15 - 25 knops vind - og generatoren står helt fritt mot vinden - likevel kommer den sjelden over 6A og er stort sett lavere enn 2A. Det er for dårlig i forhold til kostnaden. At den i tilegg sjelden eller aldri vil virke med seiling hvor vind er aktenfor tvers - gjør at vi foreløpig er litt tvilende til kjøpet.
På kryss gjennom Magellanstredet vil den nok virke...og i Antarktis...


Ingen kommentarer: