torsdag 12. juli 2012

Vi kom til Kiel i går ettermiddag - 4 årstider på en dag - gjesteflagg

Nyter nå billig, ost, bakevarer og vin i Tyskland. I morgen tidlig starter vi på Kielkanalen vestover. Vi må imidlertid ta en pause i kanalen da vi skal montere vindror fra Windpilot  i en havn i Rader Insel, Borgstedt.
Det gleder vi oss til - det vil gjøre oss uavhengig av strøm for å styre båten på de lange strekkene -i tillegg har vi en elektrisk autopilot som backup.

De fleste langturseilere sier at vindror er det viktigste utstyret de har anskaffet seg - vi håper de har rett, for dette var ikke helt gratis :-)

Ferden fra Gelting til Kiel gikk uproblematisk selv om vi møtte alle fire årstider underveis. Fra blikkstille, sol og blankt hav til 30 knops vind, tordenbyger og kraftig haglevær. Omtrent slik har det vært siden vi kom hit også - men vi har sluppet hagleværet..

I dag har vi kjøpt dagsignaler som må brukes når man seiler i Tyskland (og ellers etter reglene) hvis man ikke vil risikere bøter. Et signal er en sort ball som heises i masta hvis man ligger oppankret på dagtid - et annet er en svart trekant med spissen ned - som signaliserer hvis man bruker motor samtidig som man seiler. Det betyr at vi skal regnes som motorbåt og andre båter har ikke lenger like strenge vikepliktsregler.

I Tyskland og ellers  er det også svært nøye med å ikke krysse feil i trafikkseparasjonssoner. Store bøter for å tabbe seg ut kan bli resultatet.

I går hadde vi et stort militært øvingsområde i kartet som ble patruljert av et miltitært skip. Vi seilte en stor omvei for å holde oss utenfor, men kalte til slutt opp Rottwail, som skipet het og spurte om vi hadde tillatelse til å gå over området. Det hadde vi - så lenge vi holdt oss 1000 m unna dem. Hadde vi spurt tidligere hadde vi spart en times seiling :-)

Når vi kom til havna var det fullt, men en 36 fots Najad lå longside og tok flere plasser. Vi fikkligge utenpå dem - og etter fortøying kom de med ankerdram til oss, seinere med mange gode tips til steder å besøke i området. Thank you to Balu!! Nå har vi kjøpt stort tysk gjesteflagg :-)

Vi kjøpte også nederlandsk gjesteflagg da vi skal dit seinere. Når vi kom ombord igjen forstod vi at det ikke var nederlandsk, men flagget for Schlesvig-Holstein hvor vi er. Snur vi det imidlertid på hodet, blir det nederlandsk - og snur vi det 90 grader og klipper litt - blir det franskt. Penger spart - og vi kan foreta nok et restaurantbesøk :-)
Ingen kommentarer: