tirsdag 10. juli 2012

På fast grunn - i dobbel forstand :-)


Mye å fortelle fra sist gang, men vi starter likevel med dagens historie - så får det andre komme seinere..


Startet fra Årøsund vest av Fyn kl 0900. Først 10-12 m/s nesten midt i mot, men kryssfokka er bare fantastisk. Deretter regattaseiling i trangt farvann helt til Sønderborg. Da stoppet klappbrua oss, men vi tok de fleste ;-) Per fryder seg - Elisabeth fryder seg litt mindre, men koser seg når det likevel går bra ;-) Morsomste seilas til nå!!!!

I Sønderborg lå Dronningskipet og ventet på oss, men havna var full og vi avslo invitasjonen ombord grunnet krav til antrekk.

Det var 1-2 timer til Tyskland og vi bare fortsatte. Regner med å treffe Angela Merkel istedet.

Deretter starten på tyskebukta til Gelting. Der er det to veier inn i følge kartet. Vi stolte på det nyeste kartet på Furunoplotteren - 3.8 m bør holde, men det var 2.1 og det betydde kontakt med en sandbanke. Vi meldte fra at vi kanskje hadde problemer til kystvakta som nettopp hadde seilt forbi oss - på tysk ;-) ... Vi lå plutselig helt rolig - og så drev vi av. Rettungsdienst Bremen trengte ikke rykke ut for å dra oss av, men Seenothilfe lå 200m unna og vi så de gikk ut fra havna for så og vende tilbake, da vi kom seilende inn den andre leia ;-)
(Her kommer bilde som viser kartplotter og dyndemåler samtidig)


Furuno kartplotter med relativt nytt SeaMap-kart viser renna man kan gå inn i.
Dybden her skal være 3.8 eller 2.8 Det var ikke bølger og vannstand ??
Dybdemåler viste 2.1 og det stemte. :-) Det er omtrent akkurat det vi stikker - heldigvis var det sandbunn og farten svært liten., men det blåste friskt...  Rettungsdienst Bremen har høy beredskap og på kanal 16 ble vi lovet hjelp få minutter seinere. Vi kom selv av grunn, mens vi lette etter tidevannstabellen uten å bruke motor - bakket mot trygt vann og var en opplevelse rikere.  PS Vi hadde to andre kartsystemer ombord med hver si GPS - og disse viste begge at vi hadde kjørt litt utenfor renna... Antakelig var GPS litt unøyaktig akkurat når det gjaldt på Furuno-plotteren......Ingen panikk, ingen skade - det hele skjedde svært rolig da vi gikk for motor de siste 500 m og visste det var grunt. Rakk ikke engang sette ut jolla for å trekke oss av før vi var fri. Nå trygt i havn og nyter en fortjent Ringnes light.

Trodde tyske Havnefogder var rigide - og var forberedt med passport båtpapirer og sertifikater da vi meldte oss i vår første tyske havn. Han var mer opptatt av at båten måtte være under 12 m - hvilket vi aksepterte og prisen ble hyggeligere enn hvis den hadde vært 12.22m ;-)

At internett ikke virket i havnen - var ingen overraskelse, menAdmiral og IT- sjef ordnet opp og dermed kom vi på nett i dag også.

Alt vel onboard.

Ingen kommentarer: