torsdag 23. august 2012

Vi ligger i havn rett utenfor Porto

Kom hit i går morges etter 22 timers seiling (og de siste to timene med søvn for et av mannskapet). Buss til byen tar ca 30 minutter - og Porto er en fantastisk by. Antakelig den mest spennende byen vi noensinne har besøkt - ihvertfall i Europa. Problemet er at sandaler passer dårlig i alle mot og unnabakker som er i denne byen. Burde hatt fjellestøvler i stedet.

Har ennå ikke forstått hvorledes denne byen er oppbygd med alle sine trange gater, eldgammel bebyggelse - opp og ned hele tiden og elva Douro rundt den med 5 bruer ut til forstedene. Det bor 263.000 i Porto, men med forsteder teller den 1,6 millioner.

Topp service er det også - Per hadde mistet skruen til den ene stanga på brillene og måttet skifte til hiclass-brillene han hadde kjøpt for 89 kroner på Nille... hadde litt problem med å treffe fortauskanter (også før vi hadde spist og drukket), men optikerforretningen fikset dette gratis - og nå er han seende igjen - selv nattsynet er kommet tilbake.


Etter et hhv bacalao og kalvefiletmåltid (og flere mindre måltider før det) tok vi buss 500 hjem, mens vi hadde tatt buss 507 inn til byen. De stoppet ikke på samme sted - og vi surret mye rundt før vi fikk tak i en taxi til å kjøre oss de manglende kilometer i det hektiske industriområdet fram til Oda. Forøvrig er det billig med taxi etter norske forhold.

Lurte på å dra videre i dag - da vinden er svært god, men får dårligere retning i morgen. Med en så flott by rett bortenfor - kommer vi nok likevel til å bruke dagen til å utforske den nærmere. Vi jobber med å ile langsomt - langsom tid er den beste tiden, men så lenge det er utfordringer foran drives vi begge lett til å komme videre. I dag skal vi ikke videre - i dag skal vi bare sanse Porto. Nede ved elva Douro ligger alle de kjente portvinshusene: Caves Calèm, Sandeman, Croft, A.A. Ferreira, Offley Forrester, Real Compania Velha, Quinta do Noval, Rozés, Cockburn Smithes et Cia, Taylor, W. & J. Graham's


NBNB Vi har IKKE smakt alle - og akter heller ikke besøke alle, men et par besøk må vi få til.
Akkurat i dag er det overskyet og grått, men likevel T-skjorte og kortbuksevær.

Bortenfor ligger Cassiopeia - en dansk stålbåt med 5 ungdommer ombord - hvorav et ungt par er det faste mannskapet. Vi har felles kjente i båtene Felice og kommer nok til å stikke omtrent samtidig videre sydover mot Nazare - en reise på rundt 90 mil.
Vår siste etappe var på rundt 130 nm som vi seilte på 22 timer.

Vilde tror farfar tuller nå han forteller at vi ofte har besøk av delfiner. Farfar tuller aldri, Vilde :-) Her ser du tre stykker rett foran baugen vår - snart skal du få se film av de - det var maaange flere.
Storbyferie i Porto anbefales virkelig.
kurr kurr  (Klippe seg? - ikke før vi har møtt isfjell!)

Berømt trikk i Porto - vi håper å få prøve den i dag i de bratte bakkene i byen

Slike bakker var det mange av, men ikke så mange brede gater


Fra jernbanestasjonen i Porto


Bacalao ala Pimms med Mozarella (fortsatt er Jahn og Meretes best) og Kalvefilet med hvitløksmarinert spinat???


  

Ingen kommentarer: